Don’t worry, het gaat hier niet opeens een huishoudblog worden maar vandaag laat ik de tante Kaat in mezelf los en hebben we het eens over de was en de plas. Vooral als naslagwerk voor mezelf (handig toch, zo’n eigen website!) maar wie weet heb jij er ook wat aan.
Maandag wasdag
Enkele verzamelde tips:
Moet het echt gewassen worden? Misschien helpt het al als je het kledingstuk een beetje lucht? Een dagje buiten hangen kan wonderen doen als het niet echt vuil is. Kleren die je minder vaak wast, blijven langer mooi. Doe de wasmachine niet te vol. Als je je wastrommel te vol laadt, zal de was niet helemaal proper zijn. Zet je wasprogramma niet te hoog. Wassen op 40 graden (met sommige wasproducten zelfs maar op 30 graden) is voldoende voor de meeste dingen.
Laat die Febrèze en andere chemische producten voor wat het is. Ik maak met gedestilleerd water en enkele druppels etherische lavendelolie mijn eigen linen water. Kan je voor het strijken er even over verstuiven of om je kledij wat op te frissen.
Het wasproduct
Vanuit ecologisch en economisch standpunt is het belangrijk dat je de doseringen goed volgt. Te weinig wasmiddel zal het wasgoed niet helemaal proper krijgen, te veel wasmiddel kan ervoor zorgen dat er nog zeepresten achterblijven. Wasverzachter is eigenlijk niet nodig (en slecht voor het milieu). Gewoon wat azijn doet ook zijn werk.
Volg altijd de wasvoorschriften van je kledij. Kledij binnenstebuiten wassen zorgt ervoor dat de stof langer mooi blijft.
De vlekkengids op grootmoeders wijze
Haha, heerlijk vond ik dat vroeger, horen hoe tante Kaat voor elke vlek een oplossing had. Dat je op rode wijn, witte wijn moet gieten. Dat zal zowat de populairste vlekkenverwijderaar zijn. In de winkel kan je heel wat dure producten kopen die een bepaalde vlek verwijderen maar er zijn ook heel wat natuurlijke middeltjes die hetzelfde werk doen. Vaak goedkoper en milieuvriendelijker:
RODE WIJNVLEKKEN – je moet de witte wijn niet verspillen om de vlek weg te krijgen. Een beetje spuitwater werkt ook. Kan je de plek niet direct verwijderen, dan kan je er zout op strooien.
VETVLEKKEN – zo snel mogelijk behandelen met een beetje afwasmiddel en warm water. Je kan ook talk proberen.
KAARSVET – het kledingstuk een halfuurtje in de diepvries leggen en dan het kaarsvet afkrabben. De restjes kan je wegstrijken door een paar lagen huishoudpapier op de vlek te leggen (en ook onder het kledingstuk) en hier met je strijkijzer over te gaan. Ook kauwgom krijg je weg nadat je het in de diepvries gelegd hebt (daarna wel niet met het strijkijzer).
KOFFIEVLEKKEN – direct met koud water spoelen.
CHOCOLADEVLEKKEN – zeker geen zeep en/of warm water gebruiken maar met koud water en eventueel melk proberen de vlek te verwijderen.
VLEKKEN VAN FRUIT – een citroen uitpersen in wat water en op de vlek doen. Wel best eerst uittesten op een klein stukje stof of de stof door het citroenzuur niet verkleurt.
VLEKKEN VAN BESSEN – als de vlek recent is, kan kokend water helpen, anders een nachtje laten weten in melk en nog eens met kokend water proberen. Ook citroen kan helpen.
Oja, vlekken verwijder je best van buiten naar binnen, anders is de kans groot dat je de vlek alleen maar groter maakt!
Nog enkele tips uit grootmoeders tijd:
- Pluist je wollen vestje? Ga er dan zachtjes met een scheermesje over om de pluisjes weg te nemen.
- Doe wat doorzichtige nagellak op de draadjes van je knopen om te voorkomen dat ze snel loslaten.
- Gaat je rits wat stroef? Wrijf er dan eens over met een theelichtje.
Je wasmachine wassen
Ha ja, dat klinkt misschien gek maar net zoals ik mijn vaatwasser om de zoveel tijd een keertje leeg laat draaien, kan je dat best ook met je wasmachine doen. Giet wat soda in de trommel en doen dan het programma op kookwas. Het is door alle achtergebleven zeepresten dat je machine na een tijdje kan ruiken en dat los je met de baking soda dus op.
De was drogen
Tegenwoordig word je raar bekeken als je geen droogkast hebt en hoewel ik me wel kan inbeelden dat een droger soms praktisch kan zijn, zie ik mezelf er toch niet rap een kopen. Je wasgoed is dan misschien wel sneller door, er zijn heel wat redenen te bedenken om je was gewoon aan de lucht te laten drogen.
Het is veel beter voor het milieu om de was op te hangen. Als je de was meteen uit de wasmachine haalt, even uitschudt en ophangt, is de kans klein dat je nog veel zal moeten strijken. Ik strijk helemaal niet. Daarover heb ik het een andere keer nog wel. Je kledij gaat ook langer mee als je het niet in een droogkast steekt. Persoonlijk vind ik was die buiten kon drogen ook veel lekkerder ruiken.
Ik hang mijn kledij trouwens meteen aan kapstokken. Als het droog is, kan het dan meteen naar de kleerkast verhuizen. Geen gedoe met wasspelden en tijd gewonnen!
Zo, ben ik nog goede wastips uit grootmoeders tijd vergeten?
Niet(s) strijken vind ik niet evident, zeker/ook niet wanneer de was aan de lucht is gedroogd (stoffen zakdoeken en fijne keukenhanddoeken, katoenen bloes/hemd, … hoe goed uitgeschud ook bij het ophangen, ze kunnen vaak toch nog een strijkbeurtje gebruiken)