Vorige keer had ik het over het opstellen van een stufflist. Omdat ik altijd wel benieuwd ben naar wat op jouw spullenlijst staat, ga ik de komende weken ook mijn stufflist delen. Ik kies ervoor om dit kamer per kamer te doen. Beginnen doe ik met de keuken. Heel veel spullen daar!
Wat staat er in mijn minimalistische keuken?
Ik heb een relatief kleine keuken. Aan de ene muur staat een meubel met kookplaat en oven. Ernaast staat een meubel met de spoelbakken. Hierboven hangt een kastje.
Aan de andere kant staat in de hoek een koelkast/diepvries-combinatie (hier hang ik kaartjes op met magneetjes). Voor het raam staat een tafel en naast de deur hangt een memobord. Aan dit memobord hangen bijvoorbeeld de uren van het containerpark.
Sommigen kiezen ervoor om het keukengerei niet op te nemen in hun spullenlijst. Onterecht, vind ik! De keuken is een ruimte waar je heel veel spullen verzamelt en waar je ook heel wat dubbels in je kast kan hebben zitten.
Ik kies in de keuken bij voorkeur voor dingen die een dubbel gebruik hebben: kommetjes kunnen zowel voor ontbijtgranen, soep als pasta. Een keukenrobot die meerdere functies vervult,…
Keuken-spullenlijst
In totaal heb ik 184 spullen in mijn minimalistische keuken liggen/staan. Dit is geteld volgens mijn spullenlijst-reglement, elk stuk dus apart, met een uitzondering voor mijn bestekset. Het dagdagelijkse bestek telde ik elk stuk apart maar de 6 kleine kreeftenvorkjes telde ik als 1 stuk. Een overzichtje:
-
- Bakje met kruiden
- Microgolf met deksel
- Keukenrolhouder
- Messenblok
- Blikopener, flesopener, ijsschep, klutser, pannenkoekenspaan, houten lepels, pollepel, aardappelmesjes, champignonborstel, kreeftensetje,…
- Grote pot om kreeft te koken
- Soeppot
- Set potten en pannen van Tefal Ingenio. Heb er ook de wok van.
- Pasta-vergiet
- Pepermolen
- Ovenwant
- Deegrol
- Bakplaat
- Taartrooster
- Taartvorm
- Slazwierder
- Pannenonderleggers
- Grill/Wafel/Croquetoestel: gebruik ik eigenlijk veel te weinig. Als ik strikt zou zijn, zou deze eigenlijk weg moeten maar het is een duur en kwalitatief toestel. Volgende keer als de metekindjes hier zijn zal ik eens wafels bakken.
- Ovenschalen met deksel
- Waterkoker
- Staafmixer*
- Snijplanken
- Mengkommen (die ook als slakom gebruikt kunnen worden)
- Servies en bestek (glazen tel ik bij de woonkamer)
- Tupperwarepotten (Ikea-versie)
- Maatbeker
- Keukenhanddoeken en microvezeldoekjes
Wat deed ik nog weg?
Ik doe regelmatig een opruimronde en vond dat ik dus al redelijk goed gedownsized was tot de essentials. Daarnet ging ik nog eens door alle kasten en weer had ik een pak spullen die ik eigenlijk niet gebruik en dus weg kunnen:
- Ijsblokjesvormen
- Huishoudhandschoenen: wegens nooit gebruikt
- Siliconen cupcakevormen: ik heb mijn twijfels over de veiligheid naar gezondheid toe sinds een silicone cakevorm begon te smelten in de oven…
- Sauslepeltjes: gebruikten we vroeger thuis en waren echt handig. Door de knik in de steel kan je de sauslepeltjes aan de rand van de sauspot hangen waardoor ze niet helemaal onder de saus zitten. In mijn koelkast staan echter enkel knijpflessen. De laatste twee jaar heb ik deze sauslepeltjes dus niet gebruikt.
- Vijzel en pot: leek me zo cool om te hebben maar staat werkloos in de kast. Beetje veel werk om bv noten te verbrijzelen. Lukt evengoed met de staafmixer.
- Koekjesvormen: wegens al een eeuwigheid niet meer gebruikt en geen krak in het bakken van koekjes.
Wat staat er op mijn keuken wishlist?
Aan de andere kant heb ik ook nog een verlanglijstje voor in de keuken. Onlangs woonde ik een demonstratie/workshopavond bij van de Thermomix en ik ben verkocht! Ik zal alleen eerst wat moeten sparen.
Organisatie in de keuken
De kruiden verzamel ik in een wit bakje van Ikea. Ook alle ontbijtspullen zitten samen in zo’n bakje. En in de koelkast zit zo’n bakje met alle beleg. De tafel is zo heel snel gedekt, de koelkast blijft overzichtelijk en je vermijdt dat je beleg ‘vergeet’ en dan moet weggooien omdat het al over datum is.
Ik heb een setje Tupperwarepotten maar dan de Ikea-versie: allemaal netjes dezelfde met blauwe deksels. Alleen is het altijd een gedoe om die georganiseerd op te bergen. Potje met deksel bewaren neemt veel plaats in. Potjes stapelen en de deksel ook apart op een stapel leggen zorgde er altijd voor dat die deksel uit de kast vielen. Ik heb deze deksel nu ook in zo’n witte Varriera-bak uit Ikea gestoken. Ik moet zeggen, tot nog toe bevalt het me prima zo!
Aan de spoelbakken heb ik een stang gehangen met een bakje waar de handzeep en het afwasmiddel in kan. Er hangen ook haakjes zodat ook de vodden daar een plaatsje vinden. Ik vind dat gemakkelijk: het aanrecht blijft vrij en proper en de doekjes kunnen beter drogen.
Hoeveel keukengerei heb jij? Durf jij de inhoud van je keukenkasten op Instagram plaatsen? Heb je nog praktische tips om te organiseren in de keuken? Laat het zeker weten!
Daar durf ik nu eens geen foto’s van maken zie :p als foodie die graag mensen ontvangt, zitten mijn kasten echt té vol! Onze nieuwe keuken is daar gelukkig ook op aangepast, veel kastruimte.
Van mijn voorraadkast/berging maakte ik wel een foto toen we net verhuisd waren, daar ben ik wel trots op 🙂 https://instagram.com/p/wS-8-XBXCt/?taken-by=silkedes
Maar als al die spullen ook echt gebruikt worden, dan bewijzen ze hun nut. Hoera voor keukens met veel kastruimte in dat geval 😉
Die Ikeabakjes zijn hemels! Daarmee krijg je alles georganiseerd! Ik zet er mijn kruiden in 🙂
Ja, handig hé 🙂 Heb ook zo’n kruidenbakje!