Niet dat ik een professional ben maar na twee keer verbouwen, heb ik wel wat ervaring opgebouwd. Ik dacht van vandaag eens wat tips te delen voor beginnende verbouwers. Wat had ik graag geweten toen ik aan dit avontuur begon? En dan heb ik het niet over het cliché dat alles 2 keer zo duur zal zijn en ook 2 keer zo lang zal duren. Wel over praktische tips als welke tools je nodig zal hebben, hoe je die verbouwingen best aanpakt (of in elk geval hoe ik het de volgende keer zou doen) en nog wat andere tips die ik al doende leerde.
Onmisbare tools voor beginnende verbouwers
Bij de start van je verbouwingen trek je best even naar de doe-het-zelfzaak voor wat tools die tijdens je verbouwingen sowieso van pas zullen komen. Ik denk aan een breekmes (met reserve-mesjes), een plooimeter en een schrijnwerkerspotlood, duct tape, een kruis- en platte schroevendraaier, een hamer, een kniptang,… Verder kocht ik ook vuilniszakken, PMD-zakken, een handborstelje en een vuilblik. Ik hield dit kleine materiaal bij in een emmer.
Ook onderstaande items bleken onmisbaar en goede kopen:
- Klopboor PowerPlus
Dé tip die ik elke verbouwer geef, is om een klopboor van PowerPlus te kopen. Ik kreeg die gouden tip zelf van een vriend met verbouwervaring. Slechts 50 euro (ongeveer) en doordat ik de klopboor ook al aan mijn broer uitleende is het toestel dus al aan zijn derde verbouwing bezig.
Toegegeven, toen we er bij mijn zus de vloer mee aan het uitbreken waren, moest de PowerPlus zijn meerdere erkennen in de duurdere toestellen. De Powerplus moesten we af en toe even laten afkoelen. Maar voor ‘gewoon’ gebruik is die klopboor prima. Ik boor er met relatief gemak mee in mijn betonnen vloer, heb er mijn aardingspinnen mee ingeklopt, tegelwanden en een schouw mee afgebroken, sleuven voor de leidingen mee gekapt en oude chape mee afgeschoten. - Setje boren en setje bits
Mijn schroefboormachine is eentje van de Gamma. Toegegeven, er is een verschil met een Makita. Maar ondertussen gaat mijn machientje toch al +10 jaar mee en dat voor een fractie van de prijs. De situaties waarin het mijn schroefboormachine aan kracht ontbrak, zijn op een hand te tellen. De ervaring leert me dat, belangrijker dan welke schroefboormachine je koopt, het belangrijkste is dat je investeert in goede boren en bits. Qua bits heb je verschillende vormen. Het meeste gebruik ik een gewoon kruis, soms een platte. In mijn setje zitten nog andere. Niet noodzakelijk maar wel handig als je eens een andere vijs tegenkomt dat je de bijpassende bits al in huis hebt. Geloof me, je gaat genoeg naar de speciaalzaken moeten rijden dat je dit niet ook nog eens moet doen voor een bits.
Wat de boren betreft, er zijn verschillende soorten boren. Dat leerde ik tijdens mijn eerste verbouwingen. Toen probeerde ik met een metaalboor een gat te maken in een muur. Uiteraard lukte dit niet. Je hebt dus houtboren (met een scherpe punt), steenboren (met vleugeltjes) en metaalboren (gewoon rechtdoor). Voor mijn klopboor kocht ik ook een setje boren met SDS-aansluiting (en ook een beitel). - Multi-ladder
Ik kocht een ladder (in promo, in de HUBO) die je op verschillende manieren kan gebruiken. Het handigst vind ik de stelling. De ladder is opgeplooid vrij compact. - Bescherming
Veiligheidsschoenen had ik nog van op mijn eerste job (als dierenverzorger). Toen was vooral de stalen punt handig zodat de otters niet in mijn tenen konden bijten (true story). Toen de zolen van die schoenen uit elkaar vielen, kocht ik net dezelfde van Blåkläder opnieuw.
Ook kocht ik een veiligheidsbril, geluidsbescherming en werkhandschoenen. - Een werklamp
Een verlengkabel en een werklamp zijn zeker ook onmisbaar. Vroeg of laat zal je ’s avonds willen doorwerken. Een radio die tegen stof kan, kan ook handig zijn.
Ander materiaal koop ik als ik het nodig heb. Of ik kijk of ik het kan lenen van mijn broer of schoonbroer. Een van de meest handige dingen die ik van mijn broer geleend heb, is een universele dopsleutel. Niet goedkoop maar je hebt altijd de juiste dopsleutel in huis. Zo handig!
De werf inrichten
De gouden regel voor verbouwers is elke avond de werf opruimen. Al het materiaal weer op zijn plek, alles opruimen, vegen,… Toegegeven, het lukt me niet altijd maar ik probeer me er wel aan te houden.
Verder zorgde ik ook voor een ‘werfkeet’ met een tafel en paar stoelen en een ‘mini-containerpark’ waar ik alles voor het recyclagepark verzamelde en sorteerde.
Hoe verbouwingen aanpakken
Ik leerde tijdens mijn eerste verbouwingen veel bij en ook nu stak ik alweer heel wat op. Ik wist wat ik wou doen (en ook wat moest gebeuren zoals bijvoorbeeld de elektriciteit vernieuwen) en ik kon niet wachten om te beginnen. Toch had ik de vorige keer geleerd dat je beter niet te snel begint en dus begon ik met het openen van de ramen zodat het huis kon verluchten en deed de stoffige gordijnen weg.
Door corona en thuiswerken, verplaatste ik mijn bureau direct. Dat bleek een goede manier te zijn om de ruimtes te voelen. Het eerste werkje dat ik aanpakte was het verwijderen van het behangpapier. Dat moest sowieso toch gebeuren en ondertussen kon ik nadenken over hoe ik de verbouwingen zou aanpakken.
Volgorde verbouwingen
In principe zou ik aanraden om eerst de structuur in orde te brengen: eerst de afbraakwerken, dan de indeling, het dak, isolatie,… Daarna de technieken zoals verwarming, sanitair, elektriciteit en dan de afwerking. Dat is nogal kort door de bocht en hangt uiteraard van je budget af. Plus of je al dan niet in het huis moet wonen terwijl je verbouwt.
Hier zijn een paar structurele werken naar later verschoven omwille van het budget. Er is dus een verschil tussen wat in theorie de goede volgorde is en wat dat in de praktijk zal zijn.
Vraag in elk geval offertes op voor de klussen die je wil laten doen. Ik liet ook een architecte langskomen. Met die offertes maakte ik dan zelf een budget in excel en zette de werken zo in een bepaalde volgorde. Ook hou ik in die excel de werkelijke kosten/uitgaven bij.
Nog meer verbouwtips
- Probeer je ritten naar de speciaalzaken te bundelen. Hou een lijstje bij van wat je nodig hebt en probeer te anticiperen. De meeste doe-het-zelfzaken hebben regelmatig kortingsacties.
- Verwacht je altijd aan het ergste en weet ook dat alles uiteindelijk goed komt.
- Zet jezelf tussentijdse deadlines. Dat motiveert. Soms is het van moeten, als je zelf bepaalde klussen moet afwerken voor de aannemers verder kunnen.
- Zorg tussendoor voor ontspanning zodat je de werf even kan vergeten.
- Durf hulp te vragen. Leerpuntje. Ik verbouw alleen. Maar met een elektriciteitskast van +25 kg, moest ik de hulp van mijn broer inroepen om die op te hangen. En met de slijpschijf durf ik zelf niet meer dus dan vraag ik mijn schoonbroer daarvoor. Blij met die helpende handen!
- Overweeg goed wat je zelf doet en wat je laat doen. Als je leergierig en gemotiveerd bent, kan je veel zelf. Zelfs met weinig tot geen ervaring. Maar soms is het beter het aan specialisten/professionals over te laten.
- Als je uitbesteedt, durf zeggen hoe je het wil hebben. Uiteindelijk moet jij in het huis leven, niet de aannemer of de architect.
Heb jij nog een ultieme verbouwtip?
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!
Heel herkenbaar allemaal. Wij verbouwden ook van 0. Een tip: als je het kan, schilder voor je erin gaat. Eens je er in woont is het 8 jaar later van “ahja, we moeten nog eens kijken he daarvoor” maar soms lukt dat niet omdat plakwerk moet uitdrogen. Toffe post!