Eindejaarsplanning: tips en tricks

Dit jaar (2014, nvdr) is het kerstdiner bij mij thuis. Ik heb al heel wat toffe ideetjes verzameld maar omdat de genodigden hier mee komen lezen, hou ik die nog even voor mij (spoiler/update: klik hier als je te nieuwsgierig bent!). Om alles vlot te laten lopen, heb ik een eindejaarsplanning opgemaakt. En die planning kan ik wel al met je delen.

Nog in november:

Verlanglijstjes

Wij werken met cadeaulijstjes. Iedereen koopt iets voor iedereen want we hebben maar een kleine familie. Om de inspiratie te vergemakkelijken en nuttige cadeautjes te kunnen kopen, verzamelen we onze verlanglijstjes al ergens in november. Omdat we geen perfecte app vonden om die lijstjes online bij te houden. (En ook omdat de oudere generatie daar wat moeite mee zou hebben, ’t is ook een beetje daardoor hé m & m…)

Op de schouw in het ouderlijk huis staat voor iedereen een omslag. In die omslag steek je een briefje met je verlanglijstje. De anderen kunnen in deze omslag kijken voor inspiratie. De cadeaus die al gekocht zijn worden afgestreept. Vanaf de startdatum mag je nog wel nieuwe briefjes bijsteken maar niet meer kijken naar het briefje dat er al in zat. Ahja, anders zie je wat al gekocht is.
Ik begin in november al mijn ogen open te houden en op zoek te gaan naar geschikte kerstcadeautjes.

Uitnodigingen

Vorig jaar was al even terloops afgesproken dat het kerstfeest dit jaar bij mij zou zijn maar ik zou eigenlijk nog voor echte uitnodigingen willen zorgen. Met het exacte uur erop. Je kan hier ook een eventuele dresscode (foute kersttrui!) of andere praktische afspraken op kwijt.

Diepvries leegeten

In november, maar vooral in december hou ik er rekening mee dat ik plaats nodig heb in de diepvries voor de kerstboodschappen. Mijn weekmenu baseer ik op wat nog in de diepvries zit, zo heb ik tegen de kerstaankopen voldoende plaats in de diepvries.

Kerstmenu uitkiezen

Ook op de to do-lijst: receptjes bijeenzoeken en een kerstmenu samenstellen. Als het even kan, probeer ik deze receptjes ook even op voorhand uit te testen. Het menu is een uitdaging bij ons: de tante heeft het graag traditioneel, ik eet geen vlees, mijn zus mag geen vis en de schoonbroer geen kaas. Ik heb al een idee wat ik ga serveren maar suggesties zijn altijd welkom!

Omdat ik het moeilijk vind in te schatten hoeveel hapjes je per persoon moet voorzien, nog deze note to self:

Hoeveel hapjes/eten per persoon?

  • 5 aperitiefhapjes (of 3 als je meerdere gangen voorzien hebt)
  • 350 ml soep
  • 200 gram vlees of vis (voorgerecht: 150 gr, gourmet: tot 300 gr)
  • 250 gram groentjes
  • 100 gram aardappelen of pasta (rijst = 70 gram)
  • 1/3 stokbrood
  • 1,5 stuks dessert ofwel ongeveer 80 gram gebak

Nog een handige om te weten in kerst-tijden: kalkoen moet 50 minuten in een oven van 220 graden per kilo!

Half november

De voorraad cadeaupapier en cadeaulinten aanvullen met leuk kerstinpakpapier. Ook cadeau tags mogen niet ontbreken. Omdat we voor vele personen cadeautjes kopen en ik deze al lang op voorhand in huis haal, zou ik zonder naamkaartje aan de cadeaus niet meer weten wat voor wie is. Zou ook wel grappige situaties opleveren maar toch 🙂

Denk ook aan de kerstkaartjes. Misschien heb je er nog wat over van vorig jaar? Waar liggen die ook alweer hé? Bij mij zitten die bij de kerstversiering. Schaf voldoende nieuwe kaartjes aan. Wie kerstkaartjes schrijft, kan best ook voldoende postzegels in huis halen.

Ik heb een lijstje met de adressen naar wie ik een kerstkaart stuur. Eind november is een mooi tijdstip om deze lijst te actualiseren. UPDATE: ik gooide alle adressen in mijn Google Contacts en tagde ze met ‘kerstkaart’.

Heb je logees tijdens de kerstvakantie? Probeer dan ook in november de logeerkamer op te ruimen. Omdat ik regelmatig sleepovers heb, is mijn logeerkamer meestal ready to use. Een paar kerstdetails maken het natuurlijk af.

Ja, al deze dingen probeer ik al in november te hebben gedaan!

De week van 1 december:

Ik probeer deze week wat tijd in te plannen om de kerstcadeautjes al aan te kopen.
Dit is ook de perfecte week om de kerstboom en kerstdecoratie al eens van zolder te halen en te kijken of je eventueel nog extra kerstversiering wil aankopen.
Nu er nog volop keuze is in de winkels, sla ik ook mijn voorraad tafeldecoratie in. Extra tafels of stoelen nodig? Bedenk dan nu waar je die zal halen.

Ik heb een setje zilveren kerstballen en een setje rode kerstballen. Vorig jaar had ik voor het zilveren thema gekozen, dit jaar ga ik voor rood.
Ook de kussens in de zetel krijgen een kerst-tenuetje. Ik heb nog een prachtige pinguïnstof liggen maar dat zal dus voor een zilver-editie zijn. Dit jaar ga ik voor rood en witte kussenhoezen en dekentjes.

7 december:

Nu de Sint uit het land is, mag de kerstboom opgetuigd worden. Als het van mij afhing stond de boom er al weken maar ik wacht toch tot 7 december om de boom en het huis te versieren.

In de week van 7 december neem ik ook even de tijd om bij een kopje thee of warme chocomelk en een stukje taart mijn kerstkaartjes te schrijven. Ik hou er ook altijd een paar extra bij de hand om gênante momenten te vermijden of snel een kaartje terug te kunnen sturen als je van iemand die niet op je lijst stond toch een kaartje kreeg.

Boodschappenlijstje opmaken en alle niet-snel-bederfbare producten al in huis halen. Vergeet ook de drankvoorraad niet! Ja, dat kan vroeg zijn om al zoveel mogelijk boodschappen in huis te halen maar als er dan iets niet meer in voorraad is, kan ik nog een oplossing zoeken. Bovendien is het de laatste dagen voor kerst overal zo druk…

In de week van 14 december:

Tegen het einde van deze week doe ik mijn kerstkaarten op de bus. Deze week wil ik ook echt al mijn cadeautjes gevonden hebben.

Mijn feestoutfit hang ik ook graag op voorhand al klaar. Zeker nadat ik vorig jaar pas 2u voor het feestje zou starten aan een kleedje begon. Schoenen, juwelen etc. inclusief!

Mijn bestek en servies krijgt deze week ook inspectiebeurt. Heb ik genoeg van alles? Heb ik voldoende serveerschalen? Anders is het nu ook het moment om dit nog te kopen of te lenen bij familie/vrienden. Het zal geen fondue zijn met kerst want ik wil niet dat mijn woonkamer nog dagen stinkt maar als dat wel het plan zou zijn… Iets dat je één keer per jaar zou gebruiken kan je evengoed voor de gelegenheid lenen. Dat minimaliseren, weet je wel.

Bedenk ook al eens hoe je alles praktisch wil organiseren. Maak je er een buffet van? Waar ga je alles dan plaatsen? Heb je voldoende kapstokruimte voor de gasten waar ze hun jas kunnen achterlaten? Wat mij helpt is de hele avond eens te doorlopen. Echt vanaf de deur het parcours lopen dat je gasten zullen doen en stap voor stap elke gebeurtenis overlopen.

Heb je al nagedacht over de muziek? Maak een afspeellijst in Spotify die lang genoeg is zodat je er de hele avond niet naar om moet kijken.

De week voor Kerst:

Grote schoonmaak! Vier je niet thuis, denk dan aan een presentje voor de gastvrouw.
Plan nog een manicure, een pedicure en/of andere schoonheidsmomentjes in.
Hou een ochtend of middag vrij voor een winterwandeling. Even ontstressen van de eindejaarsdrukte.
Aangezien ik voor het kerstdiner zorg, maak ik ook een retroplanning voor de keuken. Hoe laat moet wat klaar zijn? Wat zijn de stappen die ik daarvoor moet doen? Welk materiaal/ingrediënten heb ik daarvoor nodig? Misschien kan je al bepaalde gerechten maken en invriezen?

22, 23 of 24 december:

De laatste boodschappen doen. Naamkaartjes schrijven en al aan de tafelschikking beginnen. Hou je kerstmenu simpel en zorg dat je een aantal gerechten (of stukken van gerechten) al op voorhand kan maken.

Vergeet ook geen ijsblokjes te maken. Misschien werk je met naamkaartjes? Die kan je alvast schrijven.

Witte wijn zet je tijdig koud. Rode wijn maak je een uurtje op voorhand open. Als je het wil doen zoals het hoort, that is.

Na het kerstdiner: toch nog opruimen en de vaat in de vaatwas zetten. Dat garandeert een fijn kerstontbijt!

Hoe pak jij de eindejaarsperiode aan?

Pin for later

Eindejaarsplanning: tips & tricks

Comments

  1. Hanne says:

    Amai, zo georganiseerd ben ik niet! Ik daag op bij de feesten waar ik moet zijn. er is kans dat ik een uur daarvoor nog rondliep op zoek naar een cadeau. Er is ook kans dat ik een kaart schrijf met daarop: deze bon geeft recht op “…” iets dat past bij de persoon voor wie het geschenk is.
    Ik ben gefascineerd door dit artikel. Een beetje meer van dat zou mijn kerstweken in elk geval minder stresserend maken 🙂

    1. Heidi says:

      Het is het ideale moment om ermee te beginnen 🙂

  2. Veerle says:

    Ik koop mijn nieuwe kerstdecoratie, kleine leuke cadeautjes en cadeaupapier meestal tijdens de solden in januari 🙂

Comments are closed.