Dit artikel over een digitaal testament stond al een hele tijd tussen mijn concepten. Ik begon erover na te denken na het overlijden van mijn tante. Het is een artikel geworden waar best wat research ingekropen is. En terwijl ik met die research bezig was, heb ik ondertussen ook mijn eigen digitale nalatenschap in orde gebracht.
Wat is een digitaal of virtueel testament?
Het is niet, zoals je misschien vermoedt, een testament dat je digitaal bewaard hebt. Voor zover ik weet moet een testament nog steeds handgeschreven zijn, ondertekend en met de datum erbij om geldig te zijn. Een digitaal of virtueel testament gaat over je digitale nalatenschap. Net zoals erfgenamen het recht hebben om brieven te lezen, mogen ze na je dood ook het mailverkeer en dergelijke bekijken. De privacy-bescherming stopt in principe bij het overlijden. Wat moet er gebeuren met je online accounts, je inloggegevens en online ‘bezittingen’ zoals domeinnamen of digitale muziek? Dat kan je laten vastleggen in een digitaal testament. Zo kunnen je nabestaanden je accounts aanpassen en/of wissen. Een digitaal testament is iets wat iedereen in deze moderene tijden zou moeten hebben.
Wat moet een digitaal testament bevatten?
Er zijn geen vereisten: je kiest zelf wat je in je digitale testament plaatst. Eigenlijk moet je gewoon zelf nagaan welke accounts je allemaal hebt, wat de inloggegevens zijn, wat je wil dat er na je dood mee gebeurt en wie je als vertrouwenspersoon wil. That’s it.
Nu ja, da’s heel wat. Ga maar eens na hoeveel accounts je gebruikt: mailadressen, sociale media,… Ook digitale documenten kunnen deel uitmaken van je digitale testament. Natuurlijk moet je niet elke nieuwsbrief waarop je ingeschreven bent, gaan opnemen in je testament. Denk eerder aan mailadressen en digitale abonnementen. Vergeet ook het wachtwoord of de pincode van je laptop, tablet en smartphone niet op te nemen.
Niet onbelangrijk: als je je wachtwoorden verandert, moet je dit ook in je digitale nalatenschap aanpassen. Bovendien is het toch oppassen met hoe je je wachtwoorden bewaart. Zelf heb ik nergens mijn wachtwoorden voluit staan: niet online maar ook niet op papier.
Er zijn ondertussen al een aantal (commerciële) initiatieven die als het ware voor een digitale kluis zorgen waar je dit virtuele testament en alle inloggegevens kan bewaren maar ik zie mezelf dat niet direct doen. Ik ging op zoek naar alternatieven. Zo hebben een aantal digitale bedrijven zoals Facebook hun eigen werkwijze.
Wie weet bestaat Facebook nog als we er het loodje bij neerleggen maar op Facebook kan je je persoonlijke profiel na je dood laten omzetten in een herdenkingsprofiel. Je kan zelf aangeven of je een herdenkingsprofiel wil en wie hiervoor de contactpersoon is, of als je liever wil dat je profiel na je overlijden helemaal verwijderd moet worden. Via je instellingen kan je een contactpersoon aanduiden die hier ook meteen van op de hoogte wordt gebracht.
Op Instagram kan je na het overlijden van iemand de herdenkingsstatus voor de Instagramaccount aanvragen. Hiervoor moet je Instagram contacteren met een bewijs van overlijden.
Bij Google heb ik al een hele tijd geleden mijn digitaal nalatenschap vastgelegd door dit aan te geven in mijn inactiviteitsvoorkeuren. Persoonlijk vind ik dat Google dat goed aanpakt. Als je 6 maanden niet actief geweest bent, versturen ze een mail. Komt daar geen reactie op binnen de 30 dagen, dan contacteren ze de vertrouwensperso(o)n(en) die je opgegeven hebt. Je kan hier zelf ook een berichtje aan toevoegen (Heel raar om dat te schrijven!). De vertrouwenspersoon krijgt dan toegang tot je accounts. Eerder is je vertrouwenspersoon niet op de hoogte dat je hem/haar opgegeven hebt als contactpersoon. Om de 3 maand krijg ik van Google ook een herinnering dat deze optie ingesteld is. Een goede reminder om te checken of de vertrouwenspersoon en de boodschap nog steeds correct is.
Wat als ‘online’ een deel van je zaak is?
Naast het persoonlijke, kan je als online solopreneur best ook een plan hebben voor je zaak. Dit zou ons hier te ver leiden maar ik wou het toch ook even aanhalen.
Misschien wil je hier allemaal nog niet aan denken en reken je op je nabestaanden om de juiste beslissingen te nemen. Maar als je zelf al eens de nabestaande bent geweest die keuzes heeft moeten maken in plaats van de overledene dan weet je dat dit niet eenvoudig is. Zorgen dat je je (digitale) testament op orde hebt, is zowat de laatste dienst je je nabestaanden nog kan bewijzen.
Hoe zit het met jouw digitaal testament?
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!
Ik ben zo ooit mijn blogarchief verloren (2005-2008)toen in 2008 de eigenaar van mijn NL webhosting na een ongeval in coma lag. Het bleek een eenmanszaak te zijn, waarbij niets geregeld was. Servers zijn dan ook plots afgezet, zonder dat klanten waren gewaarschuwd…. ?
Oh nee 🙁
Een testament is iets waar je liever niet mee bezig bent, zeker niet als dertiger. Mijn tante die begin dit jaar overleden is, had geen social media, enkel een mailadres dus dan is het nog vrij simpel maar het zette me toch aan het denken.
Beste Heidi, check je even je inbox, ik probeer je dringend te bereiken.
Vriendelijke groeten, Isa