Geen zin om gezond te koken? Zin in een vegetarische snack? Met een rol bladerdeeg en vegetarische worstjes tover je zo vegetarische worstenbroodjes op tafel!
Hier gewoon neerschrijven dat je de vegetarische worsten in de blaadje bladerdeeg rolt en dan alles in de oven steekt voor een tiental minuutjes zou te gemakkelijk zijn. Om dit hier een beetje serieus aan te pakken heb ik maar liefst 4 verschillende vegetarische worstjes getest. Welke behouden hun consistentie het best? Welke smaken het best? Dat wou ik weten en met jullie delen.
Bladerdeeg
Voor het gemak koos ik voor kant-en-klaar bladerdeeg. Je koopt best een vierkant of rechthoekig model. Je vindt dit in koelkast van je supermarkt. Rechthoekig bladerdeeg vind je bv. bij Albert Heijn. Op de diepvriesafdeling kan je ook diepgevroren bladerdeeg kopen. Dan ontdooi je gewoon de hoeveelheid die je nodig hebt, zodat je het bladerdeeg rond je worst kan draaien.
Voor een alternatief dat minder kruimelt, kan je ook gewoon brooddeeg of pizzadeeg gebruiken. Je kan het zelf maken of een kant-en-klare rol pizzadeeg kopen.
De worstjes
Ik kocht in de supermarkt alle verschillende soorten worst die ze hadden en maakte met elke worst een vegetarisch worstenbroodje. Waar ik normaal gezien de pensen van Quorn verkies, vond ik deze in het worstenbroodje totaal niet lekker. De chipolata doet me teveel aan gewoon vlees denken. Het feit dat het zo naar vlees lijkt te smaken (denk ik toch – ik heb al zo lang geen vlees meer gegeten dat ik eigenlijk niet meer weet of wil weten hoe dat smaakt) zal misschien wel een succesnummer zijn bij flexitariërs die anders hun stukje vlees zouden missen.
De braadworst van Garden Gourmet koop ik anders nooit wegens niet lekker. Ook in een worstenbroodje blijf ik erbij: echt niet lekker. Verrassend genoeg waren de worstjes van Garden Gourmet wel erg lekker. Ze leken wel een beetje te verschrompelen in het worstenbroodje maar ze waren absoluut de lekkerste versie.
Nu, supergezond zal het allemaal niet zijn en na dit experiment heb ik voorlopig even genoeg worstenbroodjes gegeten. Als de metekindjes blijven logeren, weet ik dat ik met dit recept wel zal scoren.
Het recept
Recept is een groot woord. Je draait de vegetarische worstjes in een stuk deeg dat net groot genoeg is om volledig rond de worst te kunnen. Druk de randen goed aan zodat het deeg door het rijzen niet openvalt. Je kan dit ook voorkomen (en het zorgt ook voor esthetischere worstenbroodjes) door de worstenbroodjes op de naad op het bakpapier te leggen.
Doe de vegetarische worstenbroodjes zo’n 10 minuten in de oven op 180° (of kijk op de verpakking van het bladerdeeg naar de bereidingstijd en -temperatuur die zij aanraden). Hier zijn de worstenbroodjes een groot succes met een portie ketchup ernaast waar je de worstenbroodjes in kan doppen.
De niet-vegetarische variant
Zijn er vleeseters in je gezelschap dan kan je vegetarische worsten vervangen door frikandellen (curryworsten voor de niet-West-Vlamingen) of zwan-worstjes. Of serveer hen eens de vegetarische variant. Misschien proeven ze het verschil zelfs niet eens! Veel echt vlees kan er in die zwanworstjes toch niet zitten?!
Heb jij al eens vegetarische worstenbroodjes gegeten?