Op zoek naar inspiratie voor een leuk zelfgemaakt babycadeautje? Dan ben je hier aan het juiste adres! Van slabbetjes tot pampermanden en het pampertasje 2.0 waarbij de vochtige doekjes hun eigen vaste plek hebben en je dus niet altijd heel de babyverzorgingstas moet meesleuren.
Een zelfgemaakt cadeautje is perfect om aan een pasgeboren baby te geven. Het is iets unieks en persoonlijks en met veel liefde gemaakt en gegeven. Het eerste babydekentje dat ik cadeau gaf, gaf ik een beetje aarzelend af. Want zouden de ouders het wel leuk vinden? Maanden later kwam ik hen onverwacht tegen, de baby in ‘mijn’ dekentje gewikkeld. Een groter compliment kon ik niet krijgen! Jaren later bleek het zelfs het favoriete dekentje van het meisje te zijn.
1. Zelf slabbetjes naaien: patroontje + tutorial
Naar het schijnt, kan je nooit genoeg slabbetjes hebben. Als je een beetje behendig bent met een naaimachine kan je makkelijk zelf slabbetjes naaien. Een handige manier om stofoverschotjes weg te werken en een leuk cadeautje!
Slabbetjes naaien: de werkwijze
1. Neem een patroon voor een slabbetje of maak je eigen patroon door de contouren van een bestaand slabbetjes over te tekenen.
2. Of ik hiermee de regels van de kunst volg, weet ik niet maar dit is wel de methode die voor mij het beste werkt:
Ik neem 2 lappen stof die groot genoeg zijn voor het patroon (voor een grote slab zal dit rond de 30 op 45 cm zijn) en leg ze met de goede zijden op elkaar.
3. Ik leg het patroon op de stof en teken de randen over.
4. Vervolgens speld ik de 2 lappen stof een beetje samen zodat ze niet gaan verschuiven. Aan de zijkant speld ik het keergat af zodat ik weet waar ik moet stoppen met stikken.
5. Nu stik ik, netjes op de krijtlijn van het ontwerp, beide lappen stof aan elkaar, waarbij ik een keergat overlaat van ongeveer 5 cm. Niet vergeten even achteruit te naaien bij het begin en aan het einde zodat de draad niet los kan komen.
6. Met een speciale kartelschaar knip ik de overbodige stof weg. Je kan hier ook een gewone schaar gebruiken (zoals op de foto) maar dan moet je driehoekjes wegknippen uit alle rondingen om de stof mooi te kunnen keren + de randjes zigzaggen. Een kartelschaar voorkomt ook het uitrafelen maar zeker bij badstof is nog eens zigzaggen geen overbodige luxe.
7. De slab keren en in de puntjes bovenaan velcro innaaien. Neem dan wel velcro zonder kleefsel op de achterkant of je machine zou wel eens protesteren. Een kamsnap of drukknoop kan ook.
Tip! Verstevig de stof plaatselijk met Vlieseline zodat de drukknop goed blijft zitten en de stof niet snel scheurt.
8. Keergat nog stoppen met een blinde steek (dit doe ik niet met de machine) of, wat ik meestal doe, de randen van het keergat naar binnen plooien en even rondom topstitchen. Klaar!
Welke stof gebruiken om slabbetjes te naaien?
Je kan eigenlijk kiezen welke stof je gebruikt. Iets wat zeker in de wasmachine mag. Beide kanten uit badstof of maar 1 kant (Ik koop hiervoor de enkele badstof, dit werkt beter), en de andere kant uit jersey of katoen,… Gelamineerd katoen kan ook.
Slabbetjes met een lintje
Wil je liever een slab met lintjes om dicht te knopen? Op vraag van M, omdat haar zoontje nogal een smosser is en grote slabben blijkbaar moeilijk te vinden zijn, maakte ik extra grote slabben. Ik nam een gastendoekje en knipte er een hals uit.
Vervolgens stikte ik er een biaislintje aan. Neem 90 cm biais en speld het midden vast op het midden van de halsopening. Speld daarna de rest van het biais lintje. Waar er geen halsuitsnijding is, stik je het biaisbandje gewoon dubbelgevouwen aan elkaar. Je krijgt dan een mooi lintje. Voila, eigenlijk heel simpel, toch?
2. Pampertasjes 2.0
Deze pamperzakjes en deze variant zijn razend populair. Ik werkte er een beetje verder op en plots was er dit… het pampertasje 2.0! Een stapje sneller voor mama’s (en papa’s) die snelheidsrecords willen verbreken bij het verversen van hun kleinen. De doekjes moeten er niet meer apart uitgehaald worden want zitten geïntegreerd. Een beetje meer luxe.
Zelf ook maken? Ok, hier gaan we!
Wat heb je nodig voor een pampertasje 2.0?
- 2 x 45 op 27 cm (een keertje voor de buitenkant, een keertje voor de binnenkant) + vlieseline. Deze stukken noem ik verder voor het gemak, de grote stukken stof.
- 2 x 15 op 27 cm (ook hier, buitenkant en binnenkant) + vlieseline. Deze worden verder de kleine stukken stof genoemd.
- kamsnap of velcrosluiting. Zo’n magnetische zou ook moeten werken maar dat heb ik zelf nog nooit gedaan.
Aan de slag
Voorbereidingen
- Knip de stukken stof uit.
- Zigzag of overlock de randen.
- Strijk vlieseline tegen de stof voor de buitenkant.
Het echte werk
Neem je grote stuk binnenstof. Meet 12 cm af van de korte rand. (Neem de breedte van de verpakking van je verzorgingsdoekjes en doe hier 1,5 cm bij. Pas de 12 cm indien nodig aan.) Duid deze 12 cm netjes in het midden aan (op 13,5 cm dus). Hier bevestig je een deel van de kamsnap of velcrosluiting. Zorg dat het gladde stukje van je kamsnap aan de onderkant (later de binnenkant) zit.
Qua onduidelijke foto is de volgende foto een prijswinner. Ik weet het. Ik legde het stuk kleine stuk stof (binnen of buitenkant, het maakt eigenlijk niet uit) over de sluiting van de verpakking babydoekjes en tekende de contouren over. Makkelijker is hier de sluiting uit een oude verpakking te knippen en zo over te tekenen. Ik moest een beetje op gevoel werken. Met als resultaat dat het gat wat aan de grote kant is.
Vervolgens leg je beide stukken kleine stof met de goede kanten op elkaar en stik je netjes over de lijn.
Het middenstuk mag nu uitgeknipt worden. Best ook even de randjes zigzaggen of overlocken.
Om de stukken stof netjes te kunnen keren, geef ik kleine knipjes in het rondje. Vervolgens draai je een stof door het gat naar de andere kant. Strijk de stof even.
Voor een afgewerkt resultaat, topstitch je nu nog even. Je doet dit best aan de kant die je als buitenkant voorziet.
Om alle naden weg te steken, moeten we een klein beetje foefelen. Ik rolde deze flap netjes op tot ik de buitenkant en de binnenkant over de rol heen met goede kanten tegen elkaar kon leggen. Best even vastspelden. Hopelijk is dit duidelijk op de foto’s. Deze kant dan aan elkaar stikken. En aan de zijkant van de rol alles terug keren.
Neem nu de grote stukken stof en doe zoals zij zegt. Leg de twee grote stukken op elkaar. Stik één korte zijde aan elkaar. Let op dat je een keergat laat + dat je de kant neemt waar geen kamsnap zit! Aan de andere kant komt ons kort stukje stof met gat, dus dit mag je voorlopig zo laten. Vervolgens elf centimeter afmeten. Naar binnen plooien en strijken. Nogmaals, zij legt dat heel duidelijk uit dus ga bij twijfel daar eens kijken. Voor het pampertasje 2.0 moet dit inplooien maar aan één kant doen.
Op de foto hieronder ligt het grote stuk van de binnenstof met de goede kant naar boven. Leg het kleine stuk van de binnenstof hier op met de goede kant naar beneden. Het kleine stuk van buitenkant ligt naar boven. Leg het grote stuk van de buitenstof er met de goede kant naar beneden op.
Speld de 3 zijden (2 lange + 1 korte waar het stuk stof met gat ligt) goed vast. Je kan dit in 1 beweging stikken. Keer alles door het keergat. Keergat dichtmaken. Tweede kamsnap steken en klaar!
Gesloten ziet het er zo uit:
3. Dekentje met paspel
Fleece dekentjes, ik ben fan! Er staat hier dan ook nog een supergroot dekentje voor mezelf op mijn to sew-lijstje. Maar tot nu toe zijn het enkel babydekentje die van onder mijn naaimachine rollen. Nu, zo baby zijn ze niet. Want ik kies voor ruime afmetingen. Zodat het niet alleen voor de maxi-cosi of het wiegje is, maar dat de dekentjes ook dienst kunnen doen in het ledikantje, als speelmat of in de zetel.
Zelf ook dekentjes maken? Kijk hier eens voor een tutorial met paspel. Ik kies meestal voor een zacht katoentje en knuffelfleece maar ook nicky velours, badstof of joggingstof (en in elke combinatie) kunnen hiervoor gebruikt worden.
Tip: vervang de paspel eens door een zigzagband (zie foto’s hieronder)! Werkwijze is dezelfde als met de paspelband, alleen moet je netjes in het midden stikken van de zigzagband. Je doet dit best in een contrasterende kleur garen, zo zie je goed waar je over moet als je de fleece en het katoentje aan elkaar stikt.
Een andere tutorial (zonder keergat, maar met randen omstrijken) vind je hier.
Wat zijn goede afmetingen voor dekentjes?
- Wiegje: 75 op 90 cm
- Ledikantje: 100 op 140 cm
- Zeteldekentje voor volwassenen: 180 op 140 cm
- Een boxkleed is best 75 op 95 cm maar hangt ook van het model van het babypark af
4. Hoes voor de BabyBjorn wipstoel
Wist je dat je makkelijk zelf een nieuwe hoes voor een oude BabyBjorn wipstoel in elkaar kan steken? Geen patroontje maar met de prikbloktechniek kan je dit snel zelf tekenen. Mocht dit niet meteen lukken, geef een seintje, dan zoek ik eens uit hoe ik mijn patroon toch online kan zetten. Je hebt vijf patroondelen nodig: de onderste flap, de zitting, de rugleuning, de gordel en een klein vierkantje waar de knop aangenaaid wordt. Ik koos voor een volledig nieuwe hoes en dus canvas-achtige stof uit Ikea. Als je gewoon een overtrek wil maken, kan een gewoon katoentje (of badstof) ook.
Het patroon BabyBjorn wipstoel
Als je alle deeltjes van de oude hoes hebt overgetekend, knip je de patroondelen twee keer uit. Je kan eventueel vlieseline gebruiken. Het kleine vierkantje heb je drie keer nodig dus logischerwijze zes keer knippen.
Ik begon met de gordel te stikken. Eenvoudig: goede kanten op elkaar. Bijna helemaal rondom stikken (keergat laten). Keren en topstitchen. Ik duidde ook de plaatsen aan waar de knoopsgaten moeten komen.
De rugleuning en de zitting
Het patroon van de rugleuning is wat moeilijker te tekenen. Onderaan moet namelijk een split komen. Goede kanten op elkaar tegen elkaar stikken. Een beetje zoals je de naad in een babymutsje stikt. Ook de achterkant van de rugleuning maak je op deze manier. De lengte van de onderkant van de rugleuning moet dus even lang zijn als het driehoekje van de zitting.
Als je deze extra naad gestikt hebt, kan je het driehoekje van de zitting eraan stikken. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant.
Stik nu eerst de kleine vierkantjes. Die drie vierkantjes stik je gewoon goede kanten tegen elkaar en langs 3 zijden. Keren kan langs de vierde zijde. Deze vierde zijde moet niet dichtgenaaid worden want steek je toch in de zijnaden en tussen de driehoekige zitting en de onderste flap.
De onderste flap
Die onderste flap dus…. Deze kan je aan de onderkant ook mooi omzoomen. Leg één van de vierkantjes mooi in het midden, tussen beide stukken stof – niet te zien op foto hieronder. Op dit vierkantje komt de knoop die het onderste gedeelte van de riem vasthoudt.
Vervolgens stik je nog de hele voorkant en de hele achterkant aan elkaar. Het onderste, met de omgezoomde naad laat je zo. Je hoeft dus geen keergat te laten. Vergeet niet de flapjes voor de knopen in de zijkant te naaien! Vervolgens nog de knopen aanzetten, knoopsgaten maken en klaar!
5. Pampermand: eenvoudige tutorial
Op Pinterest zag ik al een aantal pampermanden passeren. Het leek me een handig geboortecadeautje en dus ging ik aan de slag. Ik gooide alle bestaande tutorials samen en maakte er een eigen versie van.
Nodig
Buitenstof: 2x 50 op 40 cm
Binnenstof: 2x 50 op 40 cm
Vlieseline: 4x 50 op 40 cm
50 cm tassenband
Werkwijze
Strijk de vlieseline aan de achterkant van zowel binnen- als buitenstof. Zigzag of overlock de randen.
Leg de goede zijden op elkaar (van respectievelijk binnen en buitenstof) en stik de twee korte zijdes en één lange zijde aan elkaar.
Om een vlakke bodem te bekomen, moeten we nu hoekjes knippen. In deze tutorial zie je hoe.
Je moet de hoek dus als het ware plat drukken. Teken een lijntje waar je hoek 25 cm breed is. Stik over dit lijntje en knip de hoek af. Zigzag of overlock ook dit stuk.
Als je dit zowel bij binnen- als buitenstof gedaan hebt, is het tijd om beide stukken in elkaar te zetten.
Knip eerst de handvatten op 25 cm en speld ze in het midden aan de zijkant. Ik liet 6 cm tussen beide eindjes.
Draai de buitenstof met de goede kant naar binnen. De binnenstof draai je met de goede kant naar buiten. Zet beide stukken in elkaar en stik op 1 cm van de rand. Vergeet geen keergat te laten.
Als beide stukken aan elkaar staan, kan je door het keergat keren. Sluit het keergat door nog even rondom te topstitchen.
Ik personaliseerde de pampermand nog met flockfolie. Je kan eventueel nog extra zakken of tussenschotten aan de binnenkant bevestigen. De tussenschotten kan je met velcro vastmaken (of kamsnaps).
6. Overtrekhoes verzorgingskussen Ikea
In Ikea kan je een goedkope verzorgingsmatras kopen. Helaas is de keuze overtrekken voor de verzorgingsmatras Ikea beperkt. Wie een beetje overweg kan met een naaimachine of overlock maakt in no time een originele versie voor zijn Ikea-verzorgingskussen. Ik gebruikte voor dit voorbeeld rekbare badstof.
Om te beginnen leg je een stuk patroonpapier op de achterkant van de originele hoes. Teken nu de zijpanden over. Knip de patroondelen uit en vouw ze dubbel. Zo kan je het patroondeel wat symmetrischer maken. Ik tekende het lichtjes aangepaste patroondeel nogmaals over op een stuk dubbelgevouwen patroonpapier. Zo krijg je een mooi symmetrisch deel. Doe dit zowel voor het lange als het korte stuk.
Knip dan de stukken stof. Leg de goede kanten op elkaar en stik in elkaar.
7. Labeldoekje/knuffeldoekje
Een topper bij baby’tjes: hun knuffeldoekje. Hoe meer lintjes of hoe meer het knispert, hoe liever ze het hebben. Nu is zo’n labeldoekje makkelijk zelf te maken. De vorm kies je zelf. Ik koos voor een gewone rechthoek maar een ronde, driehoek, huisje, olifantje,… het kan eigenlijk allemaal.
Ik nam een rechthoek van ongeveer 30 op 40 cm. Knipte dit twee keer. Een keertje in knalroze katoen met paddenstoelentekening en een keertje in knuffelzachte nicky velours. Leg deze stukken met goede kanten op elkaar.
Knip een 16-tal lintjes. Tussen de 8 en 14 cm lang. Vouw deze dubbel en speld ze tussen de twee stukken stof. Zorg dat de opening van de lintjes naar buiten steekt.
Stik rondom (laat keergat van ongeveer 7 cm). Waar de lintjes zitten, ging ik nog eens extra over. Overlock of zigzag de randen. Keren, strijken en keergat dichten. Klaar!
8. Speelmat naaien: tutorial
Tutorial speelmat
Het speelkleed voor in het park of in de box maakte ik zelf. Ik baseerde me hiervoor op de techniek om simpele kussens te naaien.
De afmetingen van het park zijn 95 op 75 cm. Ik nam dus een lap stof van 97 op 77 cm voor de bovenkant en een stuk van 77 op 77 en eentje van 57 op 77 cm voor de onderkant.
Het is echt makkelijk te maken: leg de grote lap stof met de goede kant naar boven en leg daar het grootste stuk op, met de goede kant naar beneden. Aan de andere kant leg je dan het kleinste stuk. Hier plooi je nog eens 20 cm van om zodat je een mooie boord hebt. Je kan dit eerst eventueel al apart vaststikken.
Dan gewoon rondom stikken en zigzaggen en klaar!
Als vulling gebruikte ik een stuk dekbed dat ik op maat knipte en rondom zigzagde. Als je een overlock hebt, is dat nog beter.
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!
Vraagje ivm de luiertas.
De vlieseline aan welke kant van de stof breng je dit aan? De goed elf de slechte kant ?
Want nu staat er breng de vliesline aan aan de stof voor de buitenkant
Hallo, de vlieseline breng je altijd aan de achterkant van de stof aan maar in dit geval dus de achterkant van de stof voor de buitenkant van de luiertas.
Bedankt voor het snelle antwoord!
Ik ga het een van de weken eens proberen. De stof is net gekocht