Vandaag wou ik eigenlijk iets schrijven over timemanagement. Maar ik zat/zit er een beetje mee in de knoop. Met mijn timemanagement. En met mijn visie over timemanagement. Ik wil ‘go with the flow’ maar da’s niet altijd mogelijk. Ik denk er nog even over na. Je hebt het artikel over timemanagement dus nog te goed.
Toen ik in het voorjaar een enquête hield bij mijn bloglezers, bleek al dat jullie graag meer wilden lezen over minimaliseren en lifehacking. De afgelopen maanden blogde ik hier al over spullenlijsten en ontspullen. Maar een minimalistische levensstijl is meer.
De voorbije dagen overvielen jullie me een beetje met jullie enthousiasme over een minimalistische garderobe (Thanks, Lobke!) en vragen over een minimalistische levensstijl. Ik vertel vandaag dan ook graag hoe ik die minimalistische levensstijl probeer te bereiken.
Minimalistische levensstijl
Stap 1: FOCUS
Het heeft allemaal, zo niet alles, met prioriteiten te maken. Enkele maanden terug was ik iemand die in elke zin wel het woord ‘moeten’ gebruikte. Ik moest zo veel. Niet omdat het echt moest maar vaak en vooral omdat ik moest van mezelf.
En eigenlijk moeten we niks. Behalve ooit doodgaan, om een boutade te gebruiken. We hebben vaak een keuze om dingen wel of niet te doen. De vraag is, weten we nog waar onze prioriteiten liggen? Wil je dit wel echt? Zo kom je tot de essentie.
Tip: zet je even neer met een stapel post-its en een stift. Noteer alle aspecten van je leven op een post-it en plaats de briefjes op een manier die voor jou werkt. Welke aspecten vind je belangrijk? Welke wil je liever kwijt? Waarvoor kies je? Ik deed het een paar maanden geleden ook en koos voor verandering!
Ik krijg vaak te horen ‘Goh, daar heb ik allemaal geen tijd voor.’ Fout! Je hebt wel de tijd maar je moet er wel tijd voor willen vrijmaken. Het gaat dus allemaal om prioriteiten. Druk druk druk is een ziekte van deze tijd. Ik kies ervoor om het niet meer te druk te hebben.
Ik werk nu parttime en freelance daarnaast. En ja, vaak klop ik lange dagen. Maar ik heb een beter evenwicht gevonden. En ik durf neen zeggen. De schrik om dingen te missen is weggeëbd. Omdat ik weet dat ik net veel mis door altijd druk bezig te zijn en geen tijd te hebben voor wat er echt toe doet.
Kortweg: probeer dingen waar je tegenop ziet zoveel mogelijk te elimineren. Misschien kan dat niet van vandaag op morgen maar zoek een alternatief waar je wel gelukkig van wordt.
Stap 2: DETOX
Het is een modewoordje hé. Je kan je lichaam detoxen. Maar je hebt ook een dingen-detox, een digitale detox en een bezighedendetox. Op basis van de post-its van stap 1 ga je door je hele leven, op elk vlak. Je gooit alle ballast in je leven overboord en focust op het essentiële.
Dingen-detox
Opruimen, ontspullen, minimaliseren,… name it as you want. In het kort ga je al je bezittingen evalueren en beslissen wat weg kan. Lees zeker over hoe je kan beginnen met minimaliseren, hoe je een spullenlijst opstelt en waar je overbodige spullen naartoe kan brengen. Twijfel je over iets al dan niet wegdoen? Vraag je dan af wanneer je het voor het laatst hebt gebruikt, of je het makkelijk kan vervangen en of het een meerwaarde in je leven is. Dan heb je al snel het antwoord !
TIP 1: Ga uit van wat je wil houden en niet van wat je weg wil doen. Een kleine nuance maar een groot verschil in aanpak! Je kan het extreem aanpakken met een packing party waarbij je al je spullen inpakt en pas uithaalt als je ze nodig hebt. Na een maand doe je alles wat nog in dozen zit weg.
TIP 2: Vind je het wat angstaanjagend om meteen je hele huis aan te pakken? Begin klein! Ga eens op vakantie met een minimum aan bagage, begin met één ruimte of één kastje. Je zal zien, je zal al snel de voordelen ervan inzien en de smaak te pakken krijgen.
TIP 3: Op dezelfde manier kan je ook het teveel aan activiteiten aanpakken, of het teveel aan sociaal contact. Sommige ‘vriendschappen’ kunnen alle energie uit je zuigen. Kies bewust of je naar dat ene feestje wil gaan omdat je je verplicht voelt of als je toch liever alleen thuis met een boek op de bank onder een dekentje kruipt.
Digitale detox
Ik koos in het voorjaar voor een echte digitale detox. Een week zonder internet (of toch zo goed als, ik mocht van mezelf elke dag éénmaal mijn mails checken). Heerlijk was dat!
Maar ik was ook blij toen ik weer online mocht. Helaas ontdekte ik dat ik al snel in oude gewoontes herviel: constant smartphone checken of ik een nieuwe melding had, sociale media bekijken,…
Nu probeer ik een digital detox light versie:
- ’s Morgens is mijn smartphone niet het eerste wat ik check. ’s Avonds is het ook niet het laatste wat ik doe.
- Ik heb alle meldingen uitgezet. Zelfs voor smsjes krijg ik nu geen biepje meer. Ik verwijderde ook heel wat apps.
- Mails lees ik een keertje ’s middags en een keertje in de late namiddag. Wat snel beantwoord/verwijderd kan worden, doe ik meteen. Voor de mails die meer aandacht vragen, trek ik enkele keren per week (afhankelijk van de hoeveelheid mails en de dringendheid van de mails) een paar uurtjes uit. Ik handel mail per mail af en klasseer ze meteen. Crazy hoeveel tijd mails in beslag nemen!
Ohja, sinds mijn digitale opkuis ben ik ook op heel wat minder nieuwsbrieven ingeschreven. Ik streef naar Inbox Zero. Misschien moet ik daar nog eens een aparte post aan wijden. - Ik denk vaak in Twitterstatussen of Instagramposts. Daar probeer ik van af te kicken. Hashtag not easy.
- Als ik aan iets wil doorwerken, plaats ik mijn laptop in flight modus. Moet ik toch iets opzoeken, dan probeer ik mijn internettijd te beperken. Want voor je het weet zijn er enkele uren voorbij. Maar meer hierover in de post over timemanagement.
Stap 3: SLOW LIFE
Hoe ga je om met wat overblijft? Daar gaat stap 3 over.
Single-task
Ik ben van het rationele type. Een zweverig woord als mindfullness zal je mij niet gauw horen zeggen. En toch. Ik moet toegeven, het is een werkpuntje voor mezelf. Soms moet ik echt meer van het moment zelf leren genieten. Vaak ben ik te ongeduldig en kijk ik al naar wat nog komen gaat.
Afgelopen zomer heb ik mijn best gedaan. Mooi weer? Dan trok ik naar het strand met een boek. In de vierkante meter moestuin aan het werken? Dan was ik enkel daar mee bezig. Ja, deze grote aanhangster van multi-tasken schreef single-tasken bij in haar woordenboek. Over dat andere nieuwe woord (mini-pensioen) schrijf ik later nog wel eens.
Aanhangers van The Slow Life of slowcial living zeggen dat je elke dag slechts aan één doel moet werken. In de praktijk lijkt me dat moeilijk. Maar ze hebben een punt. Vaak zijn we de hele dag druk bezig maar hebben we eigenlijk niets gedaan gekregen. Efficiënt en effectief. Maar daar heb ik het in de post over timemanagement nog over.
Lummeltijd
Lummelen. Een heerlijk woordje! Vroeger zou ik het tijdverlies gevonden hebben. Nu weet ik dat ik het af en toe nodig heb. Even zonder schuldgevoel niks doen. En daar van (proberen) te genieten.
Stap 4: REPEAT
Na een tijdje zal je aanvoelen dat je de voorgaande stappen nog eens wil doorlopen. Eens je begint met minder (of het nu om spullen, kledij of activiteiten gaat), zal je steeds minder willen. Ik ben nu al enkele jaren aan het minimaliseren en nog steeds laat ik elke maand een aantal dingen gaan.
Stap 5: BE HAPPY
Alle voorgaande stappen leiden er uiteindelijk toe dat je gelukkiger bent. Minimalisten hechten minder waarde aan status. Je stopt met vergelijken en laat jezelf eindelijk toe om gelukkig te zijn met wat je hebt. Je kiest voor de essentie en niet voor uiterlijk vertoon.
Mijn leven is de laatste maanden in elk geval veel veranderd, veel ‘lichter’. Af en toe is het nog uitkijken om niet te ‘hervallen’. Maar elke dag is een nieuwe kans, een nieuw begin!
Ik ben benieuwd hoe jij tegen een minimalistische levensstijl aankijkt. Lukt het je goed? Heb je er geen behoefte aan? Of worstel je steeds opnieuw met dezelfde valkuilen? Laat het zeker weten in de comments!
zo een lichte digitale detox moet ik ook eens proberen want het loopt hier de laatste tijd de spuigaten uit 🙂 (help)
Zeker doen!
Gebruik je Gmail voor je mails? Ik kan je een uitnodiging sturen om inbox te gebruiken, een heerlijke manier om het lege inbox gevoel te krijgen. Je kunt dingen aanduiden als klaar zodat ze niet meer in je inbox staan te blinken, maar je alle info wel nog kan opzoeken indien nodig. Je kan berichten snoozen om ze pas te behandelen wanneer je er tijd voor hebt (handig voor grotere vragen of afspraken van lang tevoren) en je kunt er ook to do’s inzetten. En als alles klaar/gesnoozed/afgewerkt is, krijg je een heerlijk chill zonnetje te zien als inbox scherm… Valt het op dat ik fan ben?
Hier ook al een jaartje een Inbox-gebruiker! Inderdaad heel handig. Zo krijg ik nieuwsbrieven maar 1 keer per dag binnen. En dat snoozen, hoe ik ooit zonder kon leven… don’t knwo 😉 Er komt een Inbox Zero-blogpost aan!
Zeker niet makkelijk in deze maatschappij van ‘moeten’. Hier probeer ik ook te streven naar inbox zero, en doe ik dingen die niet veel tijd in beslag nemen meteen. Vaker nee zeggen, dat moet ik dringend eens leren 🙂
Dat neen zeggen is ok. Dat lukt al beter. Maar daar dan ook geen schuldgevoel over hebben, da’s een ander paar mouwen… Oefening baart kunst!
Ik ben uit nature iemand die zijn agenda altijd volpropt en graag spullen heeft. Toch ben ik enorm geboeid Door het minimalisme. Nen echte zal ik nooit worden maar ik hoop ooit mijn evenwichtspunt te vinden. Nu nog wat verder minimaliseren. Op vlak van spullen en van activiteiten.
Yes, you can 🙂
Ik denk dat ik niet slecht bezig ben, wetende dat ik nog maar pas begonnen ben: http://baiegoed.be/2016/01/17/opruimen-ontspullen-hoe-doe-je-dat/
Leuke blogpost! Blij dat ik kon inspireren 🙂