In de huisapotheek

Huisapotheek

Een minimalistische huisapotheek samenstellen, dat was mijn doel. Een moeilijke opdracht vond ik zelf want ziek worden, dat gebeurt vaak onverwachts en meestal op momenten dat het echt niet past. En ook al kan je soms niets anders doen dan uitzieken, liefst ben ik er zo snel mogelijk vanaf.

Een eerste stap in het minimaliseren van mijn apotheekkastje was een medicijnenlijst. Ik hou de medicatie die ik in huis heb, in Evernote bij. Gesorteerd op de uiterste houdbaarheidsdatum. Zo heb ik niet alleen snel in de gaten welke medicatie over datum is, bij de dokter kan ik ook meteen zeggen dat ik bijvoorbeeld nog drie neussprays thuis heb staan en ze dus écht geen nieuwe moet voorschrijven.

Ik weet niet hoe het bij jou zit maar ik vind die neussprays maar iets vies. En dan bedoel ik vooral qua smaak. Van zodra het ietsje beter is, laat ik die sprays al achterwege.

Medicatie die over datum is, kan je trouwens afgeven bij de apotheek om te vernietigen.

Maar wat is nu echt noodzakelijk in een huisapotheek?

Als je kleine kindjes hebt kan een thermometer handig zijn. Bij mezelf voel ik het meestal als ik koorts heb. Exit thermometer dus.

Ooit kocht ik een hot/cold pack. Om jaren later te ontdekken dat het nog altijd in de verpakking zit. Een warme douche of een zak erwtjes uit de vriezer zijn eigenlijk even goed.

Ik hou het dus bij deze basics:

  • Pijnstillers: ok, hier heb ik wel verschillende soorten van. Ik heb af en toe eens last van hoofdpijn. Verschillende soorten hoofdpijn die om een andere pijnstiller vragen. Migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn… Voer voor een apart artikel, als je het mij vraagt.
    En dan heb ik nog Dafalgan voor als ik koorts heb.
    Kortweg heb je best iets in huis met paracetamol en iets met ibuprofen.
  • Ontsmettingsmiddel: ik kocht Flamigel omdat dit ook voor brandwonden goed zou zijn. Ik kies voor kleine verpakkingen wegens de beperkte houdbaarheidsdatum.

Eigenlijk zijn dat de enige twee ‘musts’. Maar voor mijn eigen comfort heb ik dat aangevuld met:

  • Clarinase: zoals ik hierboven al aangaf: ik ben geen fan van neussprays. Maar een verstopte neus is ook niet aangenaam. Clarinase helpt me dan door de dag (en vooral nacht, hoewel ik ook al geëxperimenteerd heb met een halve ajuin op het nachtkastje).
  • Compressen en pleisters
  • Iets tegen de keelpijn
  • Iets tegen diarree
  • Rennie
  • Hoestsiroop

Deze laatste koop ik vaak pas als ik de klachten al heb. Het restje hou ik dan bij, just in case.

Ohja, en dan zijn er nog de anti-muggenmiddeltjes: ik hou het op een anti-muggenstekker met patches, een anti-jeukstick uit Kruidvat en de onmisbare Bite-Away.

PS Volg je me al op Twitter?

Comments

  1. Soetmin says:

    Steun uw medeblogster en vriendin, ga voor paracetamol-EG en loperamide-EG!
    De sociale zekerheid en ik danken u!

    🙂
    Xxx

    1. Heidi says:

      En welke medicatie vervangt dit dan? Die loperamide lijkt me anti-diarree? Of laat ik me vangen aan het ‘loper’-deel?
      Heb je ook iets wat PerdoFemina vervangt? Wat dat vind ik echt een onmisbaar iets!

  2. Hey Heidi,

    leuke, leerzame blog! Ik las van het begin tot hier in 1 ruk door!

    Ik ben ook heel minimalistisch ingesteld en mijn man gelukkig ook. Onze kinderen vinden het minder leuk, tekeningen zijn voor hen grootse schatten, maar elke dag brengen ze een nieuwe stapel aan. Ik hang ze een week op de frigo, dan gaan ze bij het oud papier en is er plaats voor nieuwe exemplaren. Als ze een nieuwe mijlpaal hebben bereikt (vb gedetailleerd gezicht of zo) gaat de tekening in de bewaardoos. (JA, ik heb die ook ;-))

    Wat je zei over de vervallen medicatie naar de apotheek brengen… Dat mag hier in Vilvoorde niet meer, wij moeten het naar het containerpark brengen onder de noemer “klein gevaarlijk afval” Vroeger bracht ik ook kopspelden die stuk waren naar de apotheek om in de naaldcontainer te deponeren, maar dat mag nu dus ook niet meer. Wij moeten voor alles naar het containerpark.

    Ik blijf geïnspireerd mee lezen!
    Groetjes,
    Mieke

    1. Heidi says:

      Bedankt 🙂
      Oei, da’s wel vervelend dat je daarvoor naar het containerpark moet. Hier zijn ook niet alle apothekers even content hoor als ik mijn zakje met vervallen medicatie binnenbreng. Maar tot nog toe mocht ik het wel elke keer afgeven 🙂
      Nu, door mijn lijstje met wat ik thuis nog liggen heb al mee te nemen naar de dokter is de hoeveelheid medicatie in mijn kastje gelukkig al afgenomen.

  3. Mel says:

    Dankje Heidi, ik heb namelijk al maanden een gevecht met mijn medicijnkast (die nog steeds uitpuilt), ik kan maar niet beslissen wat weg kan en wat niet. Dit is een goede leidraad om te beginnen 😉
    Een tip nog: de keelpastilles kan je makkelijk vervangen door kruidenthee (ik vind orofar afgrijselijk smaken!). Daar kan je dan nog wat extra kruiden aan toevoegen om je weerstand te verhogen. Zo ben ik fan van deze (lekkere!) gemberthee: http://goedgezond.info/2014/11/maak-je-antigriep-thee/

  4. sandra says:

    Ik ga morgen ook mijn medicijnkast bekijken! Ze puilt uit… waarschijnlijk veel vervallen dingen…
    Dank je wel! Door jou gebeurt het nu eindelijk en blijft het niet bij een voornemen!

    1. Heidi says:

      Dank je, Sandra! Da’s leuk om lezen 🙂

Comments are closed.